Ensiapu- ja elvytystaitojen tärkeys

Arjessa voi milloin tahansa sattua pienempiä tai isompia onnettomuuksia tai sairauskohtauksia. Näihin tilanteisiin on hyvä varautua ennalta. Laki velvoittaa myös työpaikkoja huolehtimaan riittävästä ensiapuvalmiudesta. Jokaisella on myös velvollisuus auttaa hädässä olevaa kykyjensä mukaan.

Joskus nopeasti annettu ensiapu voi myös pelastaa hengen. Aikaisin aloitetulla ensiavulla voidaan myös ehkäistä suurempien vammojen syntymistä. Ambulanssin tulo voi toisinaan myös kestää, joten on tärkeää, että paikalla olijat pystyvät antamaan ensiapua.

Defibrillaattori auttaa sydänpysähdystilanteessa

Nopea apu on ensiarvoisen tärkeää sydänpysähdystilanteessa. Mitä nopeammin apua saa, sitä suuremmat mahdollisuudet selviytymiseen ja toipumiseen ovat. Defibrillaattorista on suuri apu, kun se on saatavilla jo ennen ambulanssin saapumista paikalle. Siksi sellainen onkin hyödyllistä hankkia esimerkiksi työpaikoille tai julkisiin rakennuksiin.

Defibrillaattorilla pyritään poistamaan sydämen pysäyttänyt haitallinen rytmihäiriö. Laitteesta johdetaan sähkövirtaa sydämeen, rintakehälle liimattavien elektrodien välityksellä. Defibrillaattori antaa selkeitä ohjeita elvyttäjälle, joten sen käyttäminen on helppoa, vaikkei olisikaan käynyt ensiapukoulutuksia.

Ensiaputaitoja voi opetella kuka vaan

Perusensiaputaidot on jokaisen hyvä osata. Jokainen voi niitä oppia, myös lapset. Ensiaputaitoja voi opetella ensiapukursseilla, joita esimerkiksi Punainen Risti järjestää. Toisaalta myös netistä löytyy paljon hyviä ohjeita, joita voi opetella ihan itsekseen.

Jokaisesta kodista on hyvä löytyä myös perusensiaputarvikkeet. Kotoa on hyvä löytyä muun muassa sidetarpeita, laastaria, haavanpuhdistusainetta ja kyypakkaus. Katso tämä, kun hankit ensiaputarvikkeita kotiin tai työpaikalle.